Mijn naam is Anne Lyskawa, na een 4-jarige opleiding Food Design & Innovation ben ik in 2015 afgestudeerd op de Has in ‘s Hertogenbosch. Na 4 jaar studeren op de Has heb ik veel kennis en nieuwe inzichten gekregen over voeding. Al snel kwam ik erachter dat eerlijk, gezond en duurzaam voedsel erg belangrijk voor mij is. Hier wilde ik iets mee doen. Ik heb hier onderzoek naar gedaan en dit heeft geleid tot de ontwikkeling van MeatGreen. Met MeatGreen wil ik een bijdrage leveren aan een duurzamere en gezondere voedingspatroon. MeatGreen is: ‘minder maar beter’ vlees, verse groenten, eerlijk, gezond en smaakvol. 

Hoe MeatGreen begon

MeatGreen is ontstaan vanuit twee uitgangspunten, die op een creatieve manier gecombineerd zijn, namelijk minder vlees en meer groenten.

Minder vlees

De vleesconsumptie is nog steeds erg hoog, omdat we het lekker vinden om een stukje vlees bij de maaltijd te eten. Het eten van (veel) vlees heeft nadelige gevolgen voor de menselijk gezondheid, dierenwelzijn, natuur en milieu en voor de toekomstige voedselvoorziening. Hier staan we misschien niet altijd bij stil. Als je geen vlees wilt eten kun je kiezen voor vleesvervangers of toch voor vlees, maar er is niets tussenin! Dit motiveerde en inspireerde mij om te kijken hoe we de vleesconsumptie kunnen verminderen.

Meer groenten

Groenten zitten bomvol vitamines, mineralen en vezels. Bovendien bevatten groenten weinig vet en calorieën. Daarnaast zijn groenten minder belastend voor het milieu dan dierlijke producten. Ook zijn ze erg lekker, gezond en zien er ook nog eens kleurrijk uit! Groenten zijn gezond, maar we zouden er dus wel meer mogen eten. Veel voordelen om meer groenten te eten. Ik ben een voorstander van meer groenten op het bord en dit inspirerende mij om te kijken hoe we meer groenten op een lekkere manier kunnen eten.

Hier zag iburgers + ikk de perfecte combinatie, minder vlees en meer groenten. Hoe? Een betere verhouding tussen vlees en groenten creëren. Allebei geeft het winst voor gezondheid en duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat we nog steeds vlees kunnen eten maar dan wel minder en met meer groenten. Zo ben ik op MeatGreen gekomen wat staat voor minder en beter vlees en meer groenten op een lekkere manier.